Wat is STE(A)M?

Morgen vorm geven met STE(A)M

STEM verwijst naar de internationale afkorting voor Science, Technology, Engineering, Mathematics. STEM staat dus voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. STEM is het actieplan van de Vlaamse regering om loopbanen in wiskunde, wetenschappen en techniek te stimuleren. Dat moet de toekomst van Europa in een woelige wereld verzekeren.

KTA1 Hasselt is heel blij met dit project, want het blijkt dat wij een school zijn die vooral STEM-studierichtingen aanbiedt. Een beetje eigenwijs als we zijn, hebben we er zelfs een (A), die staat voor artistiek, aan toegevoegd. Het pedagogisch project van onze school is dus brandend actueel: samen met onze leerlingen de wereld van morgen vorm geven.

Dat doen we op twee fronten. We bieden met modern onderwijs, opleidingen aan die noodzakelijk zijn voor het vormen van onze toekomstige kennismaatschappij. We ondersteunen daarbij onze leerlingen bij het ontwikkelen van hun persoonlijkheid. De wereld van morgen heeft immers vakbekwame mensen nodig die ook een “mooie” persoonlijkheid hebben en deel kunnen nemen aan de samenleving in al zijn facetten.

Onder 'stoom' voor de toekomst

In al onze afdelingen staan onze leerkrachten klaar om, met passie voor hun vak, een hedendaagse, aantrekkelijke vorming te verzorgen. Met actuele methodes, zoals begeleid zelfsturend of probleemoplossend leren, projectonderwijs, een onderzoekende aanpak en met behulp van hedendaagse leermiddelen krijgen onze leerlingen een zeer degelijke basisopleiding. Dat we hierbij veel van onze jongens en meisjes vragen mag duidelijk zijn. We durven in onze ambitie streven naar excellentie (“voorbeeld”igheid).

Morgen samenleven

Vanuit het pedagogisch project van het GO! zijn we elke dag aan de slag om onze leerlingen te ondersteunen in het zich ontwikkelen tot sociale en leergierige persoonlijkheden. Daarin zijn respect, positief engagement, verantwoordelijkheid, creativiteit en zelfstandigheid belangrijke waarden.

STE(A)M in de eerste graad

Waarom zou je kiezen voor een algemene opleiding als het voor jou nu al duidelijk is dat je talenten en passie meer aansluiten bij STE(A)M-vakken (wetenschap, techniek, engineering, arts en wiskunde)? Dan ga je toch direct naar een school die jou het beste voor al deze vakken kan bieden?

In 1A krijg je naast de algemene vakken (die in elke school vrijwel hetzelfde zijn) 4 uur per week toegang tot het “TechnoLab”, waar onze leerkrachten je met allerlei wetenschappelijke en creatieve projecten warm maken voor de boeiende wereld van de denkers en doeners van morgen.

In het tweede leerjaar ga je dan al een keuze maken tussen Moderne Wetenschappen of Grafische Communicatie en Media. Kies je voor Moderne Wetenschappen dan worden je passie, kennis en vaardigheden voor economie, wetenschap, engineering en techniek verder uitgebouwd in het “TechnoLab”. Ben je echter in onze "creatieve community", dan word je 8 uur per week ondergedompeld in de wereld van creativiteit en moderne grafische technologie.

Meer weten over STE(A)M? Download de brochure van de overheid.