Mechanische technieken

Mechanische technieken is een praktijkgerichte studierichting die bedoeld is als kennismaking met de beginselen van mechanica en metaalbewerking.
In een modern bedrijf worden de handbediende machines steeds minder gebruikt.

Vanaf volgend schooljaar 2016-2017 kan je in de tweede graad de opleiding Mechanische technieken volgen. Men doet er een beroep op computersturingen: de CNC-gestuurde machines. De principes hiervan worden in de tweede graad aangebracht door voldoende aandacht te besteden aan elektriciteit en informatica. Zo word je voorbereid op de derde graad, waar de modernste CAD-CAM-technieken toegepast worden (d.w.z. een werkstuk wordt met de computer getekend, de tekening wordt naar de productiemachine gestuurd die dan automatisch het werkstuk produceert). In de praktijklessen maak je aanvankelijk met hand- en machinewerkstukken waarbij boren, schaven, frezen, draaien en slijpen toegepast worden. Je leert metaalbewerkingsmachines instellen en bedienen. Het programmeren en werken met computer, numeriek gestuurde machines en computertekenen zijn geïntegreerd.

Als je wil werken met machines heb je niet enkel kennis, maar ook vaardigheden nodig.

Je bent:
  • verantwoordelijk voor je eigen werk;
  • leergierig;
  • een vakman die veiligheid belangrijk vindt;
  • nauwkeurig;
  • kritisch.
Opgelet: voor deze opleiding is belangrijk dat je ruimtelijk inzicht hebt in tekeningen, grafieken en driedimentionele voorstellingen.
Als je kiest voor een studierichting van het studiegebied MECHANICA-ELEKTRICITEIT in de derde graad, zijn er mogelijkheden zowel in TSO als BSO. Dit wil niet zeggen dat alle overschakelingen zomaar vlot haalbaar zijn. Informeer je goed of je gevolgde traject voldoende basis heeft voor de richting die je kiest. Als je kiest voor een ander studiegebied zijn er zeker mogelijkheden in het studiegebied Auto.

VDAB heeft een beroep met werktuigmachines in beeld gebracht. Onderstaand videofragment geeft je een beter beeld van het beroep.

Voor het vak AV Godsdienst / N.C. Zedenleer heb je keuze tussen Anglicaanse godsdienst, Islamitische godsdienst, Israëlitische godsdienst, Katholieke godsdienst, Niet-confessionele zedenleer, Orthodoxe godsdienst of Protestantse godsdienst.

Basisvorming

 
Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Godsdienst/Niet-confessionele zedenleer 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 4 4
Wiskunde 3 3

Keuzegedeelte

 
Elektriciteit 1 1
Mechanica 6 6
Praktijk mechanica 6 6
Toegepaste informatica 1 1

Complementair gedeelte

 
Vakken vrij in te vullen door de school 4 4
Schrijf je in