Mechanisch onderhoud

In deze beroepsopleiding leer je elektrische, pneumatische en hydraulische machines onderhouden. Dit is een zeer praktische opleiding met stage. Je hebt ook de mogelijkheid om het VCA-attest te behalen.

  • mechanica
  • elektriciteit
  • hydraulica

Vanaf volgend schooljaar 2016-2017 kan je in de derde graad de opleiding Mechanisch Onderhoud volgen. Deze opleiding geeft je een goede voorbereiding voor het onderhoud van installaties in ondernemingen. Onderhoudsmechanicien is momenteel een knelpuntberoep, na deze opleiding heb je dus meer kans op tewerkstelling.

Je zorgt voor een goede werking van het mechanisch gedeelte van installaties. Je zoekt defecten en repareert deze. Je bent ook betrokken bij het installeren en opstarten van installaties. In deze studierichting staan mechanica en elektriciteit centraal. Deze opleiding is erg praktisch opgevat. Via stages maak je kennis met de nieuwste technieken en machines.

Als je wil werken met machines heb je niet enkel kennis, maar ook vaardigheden nodig.

Je bent:
  • verantwoordelijk voor je eigen werk;
  • leergierig;
  • een vakman die veiligheid belangrijk vindt;
  • nauwkeurig;
  • kritisch.
Opgelet: voor deze opleiding is belangrijk dat je ruimtelijk inzicht hebt in tekeningen, grafieken en driedimentionele voorstellingen.
Na de derde graad behaal je een getuigschrift van het secundair onderwijs. Je kan nu aan de slag op de werkvloer als: 

Wil je een diploma secundair onderwijs behalen? Of wil je je nog verder specialiseren? Kies dan voor een zevende specialisatiejaar computergestuurde werktuigmachines.

In dit jaar specialiseren we ons in het werken met CNC-technieken. Je leert, met het oog op CNC-productie, tekeningen maken met professionele software. Je leert dit soort tekeningen ook lezen en interpreteren.
Je gaat ook op stage om ervaring op te doen op de werkvloer. Na het behalen van je diploma hoger secundair onderwijs en bedrijfsbeheer kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten.

VDAB heeft een beroep met werktuigmachines in beeld gebracht. Onderstaand videofragment geeft je een beter beeld van het beroep.

Voor het vak AV Godsdienst / N.C. Zedenleer heb je keuze tussen Anglicaanse godsdienst, Islamitische godsdienst, Israëlitische godsdienst, Katholieke godsdienst, Niet-confessionele zedenleer, Orthodoxe godsdienst of Protestantse godsdienst.

Voor moderne talen kiest de school tussen 2 lestijden AV Engels of 2 lestijden AV Frans.

Basisvorming

 
Engels of Frans 2 2
Godsdienst/Niet-confessionele zedenleer 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Project algemene vakken (PAV) 4 4

Keuzegedeelte

 
Elektriciteit, Elektromechanica 2 0
Mechanica, Elektromechanica 4 4
Praktijk elektriciteit, elektromechanica 4 2
Praktijk lassen-constructie, Mechanica, Elektromechanica 10-12 10-12
Stage mechanica, elektromechanica 4-2 8-6

Complementair gedeelte

 
Vakken vrij in te vullen door de school 2 2
Schrijf je in