Drukken en afwerken

Als je zeker wil zijn van werk, kies dan voor het knelpuntberoep drukker. In de derde graad Drukken en Afwerken maken we je klaar om in een drukkerij aan de slag te gaan. In de tweede graad kreeg je al de nodige basis om aan de slag te gaan. In de derde graad zal je deze theorie omzetten in praktijk. Je zal veel uren actief zijn in onze schooldrukkerij. Daarnaast zal je ook expertise opdoen op stage.

  • kleurcontrole
  • film controleren
  • Letterbak
  • Ontwerpen
  • een-en tweekleurendruk

In de derde graad ga je heel praktisch aan de slag in de schooldrukkerij en via de stage.

Je voorziet bij elke opdracht de gepaste drukvoorbereiding . Deze verwerk je tot de juiste drukvormen die naar de drukkerij gaan. Je leert voornamelijk drukken met de éénkleur- en tweekleuren offsetvellenpers. Je leert de digitale bestanden drukklaar maken. Ook blijven andere druktechnieken zoals zeefdrukken (plotten) en typodruk verder aan bod komen. Je leert het drukwerk afwerken (verzamelen, snijden, vouwen, perforeren, rillen, nieten…) tot een eenvoudig boekblok, een map, een uitnodiging, een folder.

Als je wil werken in de grafische sector heb je niet enkel kennis, maar ook vaardigheden nodig.

Je bent:

  • een teamwerker;
  • nauwkeurig in je werk;
  • iemand die graag met machines werkt;
  • ordelijk in het machinepark;
  • stipt in het naleven van deadlines.

Opgelet: voor deze opleiding moet je verschillen tussen kleuren kunnen zien. Je moet kleurschakeringen en helderheid kunnen aanduiden.

Na de derde graad behaal je een getuigschrift van het Secundair Onderwijs. Je kan nu aan de slag als digitaal drukker, drukafwerker, drukker*, drukafwerker* of nog een andere keuze.

Wil je een diploma Secundair Onderwijs behalen? Of wil je je nog verder specialiseren? Kies dan voor een zevende specialisatiejaar Bedrijfsgrafiek. In dit jaar leer je als specialist omgaan met digitale fotografie, typografische vormgeving, druktechnische vereisten en kwaliteitsnormen. Je gaat ook op stage om ervaring op te doen op de werkvloer. Na het behalen van je diploma Hoger Secundair Onderwijs en Bedrijfsbeheer kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten.

*Kies voor het knelpuntberoep drukker of drukafwerker als je meer kans op werk wil. Het zijn jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld geraken.

VDAB heeft enkele beroepen van de grafische sector in beeld gebracht. Onderstaande videofragmenten geven je een beter beeld van het beroep.

Schrijf je in