Bedrijfsbezoek: Radiant Color

Naar aanleiding van onze lessen over 'inkten' gingen we (5/6BDA) een bedrijf bezoeken dat fluorpigmenten verwerkt. We kregen een rondleiding in de productie afdeling waar alles er heel 'fluor' uitzag en we mochten in het labo enkele testen meevolgen. Daar wordt bijvoorbeeld de fijnheid van maling en de kleurtoon gecontroleerd.

We wisten niet dat er zoveel toepassingen in fluor bestaan. 

Foto's op onze Facebookpagina

Bedrijfsbezoek: Drukkerij Leën

De leerlingen van 3TGM2 en 3/4BDV brachten een bezoekje aan drukkerij Leën.
We hebben het volledige productieproces bekeken: van de opmaak tot en met het afgewerkt product. 
We keken onze ogen uit. Vooral de grote persen maakten indruk: platen die er automatisch opgaan, inkten die via leidingen worden toegevoerd en met een grote snelheid gaat het papier door de machine.
We bekeken de verschillende afwerkingstechnieken om tenslotte de digitale pers in werking te zien.
Het was de moeite waard.

Foto's op onze Facebookpagina

Voorstelling Stijn Meuris

Onze leerlingen van 5 en 6 tso gingen kijken en luisteren naar de voorstelling van Stijn Meuris over WOI in Limburg. Deliana Marceddu, een zesdejaars,  beleefde dit zo …

“Van het neveneffect met een principe door 3 kiezels om met een boemerang effect te winnen …”

… voor mij is dat de hele voorstelling samen gevat in een zin.

De show is mij zeker bijgebleven omdat het niet aanvoelde als een geschiedenis les, eerder als een verhaal. Een verhaal met veel humor!  Stap voor stap heeft Stijn Meuris alles chronologisch uitgelegd. Hij  vertelde dat alle kroonfamilies, tsaren en hertogen eigenlijk één grote familie vormden; vandaar het ‘neven’effect. Hij vertelde ook dat er van tevoren eigenlijk ook nog al eens een oorlog was die Duitsland gewonnen had. Deze 2 dingen kwamen we al tijdens de eerste 10 minuten te weten en ik en veel mensen wisten dit nog niet.

Lees meer...

Boeiende getuigenis van Islam-consulente in de gevangenis van Hasselt

Afgelopen vrijdag 20/03/2015 kregen de leerlingen van 6 bso een zeer pakkende, persoonlijke en emotionele getuigenis van mevrouw Betül Korkmaz. Zij is een Islam-consulente voor gedetineerden in de gevangenis van Hasselt.

Zij is een liefdevolle mama van drie tieners, een zorgzame juf in de basisschool en een luisterend oor voor 190 gedetineerden in Hasselt.

Haar getuigenis ging over haar eerste ontmoeting met een ex-leerling, over de bezoekjes die ze brengt, de moeilijke momenten, maar ook de leuke momenten zoals de attenties die ze krijgt en de leuke dingen die ze kan organiseren zoals feestpakketten voor de Ramadan, tekenlessen en concerten.

 

De drie dingen die ze de leerlingen zeker wou bijbrengen zijn: kies goede vrienden, gebruik geen drugs en gehoorzaam je ouders. Haar doel van deze getuigenis; zeker 1 leerling laten inzien dat het leven in de gevangenis niet het leven is wat je wilt leiden.

Pi: de aloude verhouding tussen omtrek en diameter van de cirkel

Een hele week aan de slag met wiskunde? Het getal pi liep als een rode draad doorheen deze week. Het sierde zelfs ons gebouw! Pi kan gebruikt worden om allerlei nuttige berekeningen mee te doen. Toch is het ongrijpbaar, omdat de cijfers na de komma eindeloos doorgaan. Het record cijfers-van-p-berekenen staat voorlopig op 13.300 miljard (= 13,3 biljoen = 13,3.1012)  cijfers van het fameuze getal. De berekening van het resultaat nam 208 dagen in beslag in 2014. (http://www.scilogs.be/wiskunde-is-sexy/als-t-werk-u-hevig-enerveert-en-vreugd-wordt-dus-belet)

Onze leerlingen waagden hun kans en probeerden zo veel mogelijk cijfers na de komma te onthouden en op te zeggen. De resultaten zijn bangelijk! Daarom heeft de directeur vrijdag 20 maart de besten in de bloemetjes gezet.

Lees meer...

Bezoek van JAC

Ook dit jaar kregen de vierdejaars een medewerkster van het JAC over de vloer. Samen speelden we het JAC-spel en kwamen zo meer te weten over de werking van het JAC en met welke vragen en problemen je er terecht kunt. De leerlingen speelden enthousiast mee en de leerkrachten zagen dat het goed was.

Leerlingen 6 Multimedia organiseren kortfilmfestival

De afgelopen twee maanden werkten de leerlingen van 6 multimedia van KTA1 Hasselt aan het organiseren van een tweede editie van het KTA1 kortfilmfestival. Ze hebben onder begeleiding van Villa Basta het volledige filmproductieproces doorlopen, vanaf het bedenken van een verhaal tot het monteren van filmshots. Ook de inkleding in het thema maffia en de organisatie van de avond namen ze voor hun rekening. Een professionele vakjury met onder andere Manou Kersting, Veerle Dobbelaere, Amira Daoudi hebben hun prestaties beoordeeld. 

Lees meer...